MENI

Parodontologija Podgorica

Bolesti desni mogu neprimjetno ugroziti zdravlje vaših zuba. Mi nudimo savremene terapeutske metode koje učinkovito liječe bolesti parodonta. Krvarenje, oticanje, bolovi mogu da postanu ozbiljan problem. Posjetite nas i sačuvajte osmijeh!

Ilustracija zuba i desni, na jednoj strani su prikazane zdrave desni a na drugoj upaljenje desni.

Šta je parodontologija?

Parodontologija je grana stomatologije koja proučava potporni aparat zuba (desni, alveolarna kost, cement korijena zuba). Da bi zubi bili zdravi, desni moraju da budu očuvane. Savremene metode liječenja stavljaju fokus na obnovu i regeneraciju kosti, koja je oštećena upalnim procesima. Redovni stomatološki pregledi su neophodni za prevenciju bolesti i njegu desni.

Simptomi parodontologije?

 • krvarenje i upala desni,
 • zubni kamenac,
 • loš zadah,
 • formiranje parodontalnih džepova,
 • povlačenje desni,
 • promjene pozicije zuba,
 • klaćenje zuba,
 • u završnoj fazi moguć i gubitak zuba.

Nije ispravno vjerovati da se povremeno krvarenje desni prilikom pranja zuba smatra normalnim. U stvarnosti, zdrave desni ne krvare, a krvarenje je indikator prisutne upale.

Kada posjetiti stomatologa?

Posjeta stomatologu se preporučuje čim primjetite bilo kakve znakove upozorenja u oralnom zdravlju. U slučaju krvarenja, crvenila ili oticanja desni, ne odlažite posjetu stomatologu. Loš zadah može biti povezan sa bolestima desni. Bol i osetljivost zuba su, takođe, neki od razloga za odlazak kod stomatologa.

Kako nastaje i koje su faze parodontologije?

Razvoj parodontalnih bolesti prolazi kroz nekoliko faza:

Upala desni, poznata i kao gingivitis, je početna faza parodontologije. Nastaje nakupljanjem zubnog plaka oko zubnih vratova. Izazvana je nepravilnom oralnom higijenom. Simptomi ove bolesti su crvenilo i krvarenje zubnog mesa. Ukoliko se ne liječi, može dovesti do parodontitisa. Saznaj više o gingivitisu.

Parodontoza ili parodontitis je najčešći uzrok gubitka zuba. Zbog miliona bakterija u našim ustima, dolazi do infekcije kosti koja podupire zube. Parodontoza počinje blagim simptomima, koji se ne primećuju dok ne uznapreduju do kritične faze. Sa ovom bolešću se suočava oko 80% populacije. Saznaj više o parodontitisu.

Parodontalni džep se javlja zbog produžene upale desni. Sanacija ovog problema je veoma zahtijevna, jer dolazi do odvajanja zubnog mesa od zuba. Ukoliko bolest nastavi da napreduje, dolazi do propadanja parodontalnog ligamenta i potporne kosti. Žvakanje je otežano i bolno, zubi postaju klimavi i osjetljivi na slatko i promjenu temperature. Saznaj više o obradi parodontalnih džepova.

U najtežoj fazi parodontalne bolesti, dolazi do ozbiljnog gubitka potpornog tkiva i kostiju oko zuba. To može rezultirati klimanjem zuba i, u krajnjem slučaju, gubitkom zuba.

Parodontološke usluge koje mi nudimo u Podgorici

 • Liječenje upale desni
 • Liječenje parodontoze
 • Čišćenje parodontalnih džepova
 • Uklanjanje kamenca na zubima
 • Pjeskiranje zuba
 • Vađenje zuba

Često postavljana pitanja

Rezultat parodontološke terapije može biti smanjenje upale desni, očuvanje zuba, poboljšanje oralne higijene. Rezultati zavise i od ozbiljnosti stanja i redovnim posjetama stomatologu.

Savremene metode koje se koriste za liječenje parodontoloških bolesti, često minimalizuju bol. Neke intervencije mogu uzrokovati privremenu bol i osjetljivost, posebno ako postoji upalni proces. Parodontalni postupci, koji uključuju manipulaciju oko zuba i desni, izvode se pod anestezijom i potpuno su bezbolni.

Najviše ćete pomoći svojim zubima, ukoliko budete pravilno održavali oralnu higijenu. Naravno, od velikog značaja je i da redovno posjećujete stomatologa. Kod nas doktor na prvom pregledu procjenjuje stanje Vaših desni i zuba i u skladu sa tim odredjuje otpimalan period za sledeću kontrolu i uklanjanje kamenca na zubima.

Korijen čini drvo snažnim, a snaga osmijeha je u zdravim desnima. Osnažite osmijeh redovnom higijenom i brigom o svom dentalnom zdravlju, jer je to temelj za dugotrajnu ljepotu.

dr stomatologije Ivan Kečina
Odličan
Zasnovano na 140 recenzije
Alis Shadow
Alis Shadow
Thank you very much to the clinic for your work. And most importantly, for a good attitude towards clients! I recommend the clinic Dr Filimanović
Ksenija Dragovic
Ksenija Dragovic
Ljubaznost, profesionalnost i prijatna energija! Sve pohvale! 😁✨
Ja T
Ja T
Najbolji ❤️
Vladimir Popović
Vladimir Popović
Dr Slađana Filimanović i njen tim najbolji su izbor kada je u pitanju dentalno zdravlje i definitivno zaslužuju sve pohvale, bez imalo pretjerivanja. Profesionalizam, stručnost, perfekcionizam, higijena, posvećenost, ljubaznost, pozitivna energija, ljudski odnos i izvanredan pristup u svakom smislu. Sve to u krajnje lijepoj i prijatnoj atmosferi u kojoj se osjećate kao kod kuće. Kvalitetom se izdvajaju u odnosu na ostale i imaju apsolutno sve preporuke. S njima ne možete pogriješiti, učiniće da budete zdraviji, ljepši i samopouzdaniji, poboljšati vam kvalitet života, a eventualni strah od stomatologa eliminišu u roku od odmah. 🙂 "Dr Filimanović" - SIMPLY THE BEST!
Milijana Nisic
Milijana Nisic
Imam potrebu da zahvalim citavom timu ordinacije Filimanovic, posebno doktorici Sladjani i sestri Radi, na paznji, iskustvu i odlicnoj usluzi. Sve preporuke za najbolju uslugu sirom Crne Gore. Uvek cu vam doci iz Srbije jer vredi!
Ruzica Stojiljkovic
Ruzica Stojiljkovic
Mesto koje odiše harmonijom i tim koji nikada ne bih menjala. Ordinacija Filimanović kao sinonim za sigurnost i brigu. Dolazim iz Srbije kako bih uživala usluge doktorice Filimanović. Poverenje i stručnost nemaju cenu. Hvala na svemu! ❤️
Milena Mitrović
Milena Mitrović
Vec godinama Vas pacijent, tako ce i ostati. Vrhunska usluga i jos bolje osoblje. 😊
Hiizukohere
Hiizukohere
Sve preporuke.