MENI

Proteze za zube Podgorica

proteze za zube u gornjoj i donjoj vilici

Gubitak nekoliko zuba može predstavljati ozbiljan problem. Pored estetskog problema, može izazvati problem pri žvakanju i poremećaj muskulature i zglobova. Izrada proteze za zube se smatra jednim od rješenja u takvim situacijama ili u situacijama kada ne postoji mogućnost za ugradnjom implanta.

Šta su proteze za zube i koje su njihove prednosti?

Proteze za zube su nadoknade koji se koriste za zamjenu nedostajućih zuba radi poboljšanja opšte oralne zdravstvene dobrobiti.

 1. Omogućavaju pacijentu normalno govorenje, žvakanje i smijanje.
 2. Daju prirodan osmjeh.
 3. Poboljšava izgled lica i vraća samopouzdanje.
 4. Brzo i efikasno rješenje za gubitak zuba.
 5. Finansijski najpovoljnije rješenje.

Procedura izrade zubnih proteza?

 1. Prvi korak je stomatološki pregled radi uspostavljanja dijagnoze i odabira odgovarajuće proteze u skladu sa brojem preostalih zuba. Za ovaj pregled obavezno je da donesete Vaš ortopan snimak, ukoliko ga nemate možemo ga odraditi u toku pregleda u našoj ordinaciji.
 2. Drugi korak je uzimanje otiska. Otisci se uzimaju pomoću mekih ili tvrdih materijala, a postoje i digitalne tehnologije za skeniranje vilica.
 3. Na osnovu otiska prave se modelima pema kojima se prilagođava oblik proteze i vrši se odabir boje zuba, kako bi se postigao prirodan izgled.
 4. Proba zubne proteze se vrši na licu mjesta. Tehničari su tu da koriguju zagriz i izgled, sve dok pacijent ne bude u potpunosti zadovoljan.

Vrste zubnih proteza

 • Mobilne nadoknade koje pacijenti mogu lako stavljati i vaditi iz usta. Tu spadaju totalne, parcijalne akrilatne (pločaste) i skeletirane proteze.
 • Fiksne nadoknade koje su komfornije, trajnije i sličnije su prirodnim zubima, a tu spadaju krunice i mostovi.
gornja-totalna-proteza
donja totalna proteza
 • Totalne proteze su rešenje u slučaju potpune bezubosti. One nisu trajno rješenje, već ih je nakon odredjenog vremenskog perioda neophodno promijeniti zbog anatomskih promjena u ustima.
 • Parcijalne proteze se koriste kada pacijent izgubi samo nekoliko zuba. Ove proteze se vezuju za preostale zube kukicama ili kopčama.

Parcijalna skeletirana proteza ili vizil proteza pruža veću izdržljivost zbog ugrađenog metalnog skeleta. Manjom površinom se naslanja na nepce i tako smanjuje osjećaj stranog tijela u ustima. Pričvršćene su za preostale prirodne zube.

Valplast proteze su korisne kada pacijent ima određen broj svojih zuba ili se planira rad na implantima. Ove proteze nude ugodnije rješenje u poređenju s klasičnim parcijalnim protezama, budući da su savitljive i ne sadrže žičane elemente. Napravljene su od fleksibilnog materijala, koji ih čini čvrstim, otpornim na lom, tanjim i udobnijim za nošenje.

Proteza na implantima koristi između dva i četiri dentalna šrafa po vilici za pričvršćivanje na zubne implante. Ovo je cjenovno povoljnija opcija, prednost joj je i što se može skidati. Međutim, na donjoj vilici može izazvati određene neprijatnosti, kao što je povremeno zapinjanje hrane i blago pomjeranje. To može uticati na udobnost u poređenju s fiksnim zubnim radom.

Navlake za zube - iskustva naših pacijenata

Odličan
Zasnovano na 140 recenzije
Alis Shadow
Alis Shadow
Thank you very much to the clinic for your work. And most importantly, for a good attitude towards clients! I recommend the clinic Dr Filimanović
Ksenija Dragovic
Ksenija Dragovic
Ljubaznost, profesionalnost i prijatna energija! Sve pohvale! 😁✨
Ja T
Ja T
Najbolji ❤️
Vladimir Popović
Vladimir Popović
Dr Slađana Filimanović i njen tim najbolji su izbor kada je u pitanju dentalno zdravlje i definitivno zaslužuju sve pohvale, bez imalo pretjerivanja. Profesionalizam, stručnost, perfekcionizam, higijena, posvećenost, ljubaznost, pozitivna energija, ljudski odnos i izvanredan pristup u svakom smislu. Sve to u krajnje lijepoj i prijatnoj atmosferi u kojoj se osjećate kao kod kuće. Kvalitetom se izdvajaju u odnosu na ostale i imaju apsolutno sve preporuke. S njima ne možete pogriješiti, učiniće da budete zdraviji, ljepši i samopouzdaniji, poboljšati vam kvalitet života, a eventualni strah od stomatologa eliminišu u roku od odmah. 🙂 "Dr Filimanović" - SIMPLY THE BEST!
Milijana Nisic
Milijana Nisic
Imam potrebu da zahvalim citavom timu ordinacije Filimanovic, posebno doktorici Sladjani i sestri Radi, na paznji, iskustvu i odlicnoj usluzi. Sve preporuke za najbolju uslugu sirom Crne Gore. Uvek cu vam doci iz Srbije jer vredi!
Ruzica Stojiljkovic
Ruzica Stojiljkovic
Mesto koje odiše harmonijom i tim koji nikada ne bih menjala. Ordinacija Filimanović kao sinonim za sigurnost i brigu. Dolazim iz Srbije kako bih uživala usluge doktorice Filimanović. Poverenje i stručnost nemaju cenu. Hvala na svemu! ❤️
Milena Mitrović
Milena Mitrović
Vec godinama Vas pacijent, tako ce i ostati. Vrhunska usluga i jos bolje osoblje. 😊
Hiizukohere
Hiizukohere
Sve preporuke.

Koja je cijena zubne proteze?

 • Valplast proteza 400€
 • Akrilatna proteza 250€
 • Parcijalna skeletirana proteza 500€

Često postavljana pitanja

Zubne proteze se preporučuju pacijentima koji su izgubili veći broj zuba ili su u stanju potpune bezubosti.

Zubnu protezu treba redovno čistiti četkicom za proteze kako bi se uklonile naslage hrane i bakterija. Preporučuje se i svakodnevno potapanje u sredstva za čišćenje proteza ili blagi rastvor vode i sirćeta za dodatnu dezinfekciju.

Privikavanje na zubnu protezu može zahtijevati vrijeme, a pacijenti mogu iskusiti nelagodnosti ili promjene u govoru. Redovno nošenje proteze pomaže u lakšem prilagođavanju.

Žuljanje proteze može se javiti tokom prvih dana nošenja, dok se desni i usta privikavaju. Ukoliko nelagodnost ili žuljanje potraje, preporučuje se posjeta stomatologu radi prilagođavanja.

Najbolja zubna proteza zavisi od individualnih potreba pacijenta, zato je važno konsultovati se sa stomatologom kako bi se pronašlo adekvatno rješenje.

Vijek trajanja zubnih proteza se razlikuje od pacijenta do pacijenta. Zavisi od vrste proteze, održavanja i kvaliteta materijala od kojeg je izrađena. Obično traju do 5 godina.

Veoma cijenim prirodnu ljepotu zuba, te iz tog razloga preferiram fiksne radove kao što su krunice i mostovi. Međutim, u situacijama poput finansijskog ograničenja ili nedostatka kosti za implante, zubne proteze su nužno rješenje.`

dr stomatologije Sladjana Filimanovic

OCJENA NA GOOGLE-U