MENI

Čišćenje parodontalnih džepova Podgorica

Ako imate probleme poput krvarenja desni, bola ili neprijatnog zadaha, mi smo tu da Vam pomognemo. Naš tim stomatologa specijalizovan je za tretmane parodontopatije.

Vaš osmjeh je važan, i mi smo ovdje da Vam pružimo adekvatni stomatološki tretman.

ilustracija za čišćenje parodontalnih džepova

Šta je parodontalni džep?

Parodontalni džep je prostor između zuba i koštanih zidova. Nalazi se ispod nivoa desni, a nastaju kao posljedica razaranja potpornog aparata zuba. Ovi džepovi su podložni nakupljanju zubnog plaka, što stvara uslove za prekomjerni razvoj bakterija. To dovodi do oštećenjem tkiva oko zuba i produbljivanjem džepova.

Koji su simptomi parodontalnog džepa?

Simptomi parodontalnog džepa koji izazivaju zabrinutost kod pacijenata su:

 • Crvenilo i nadutost gingive
 • Bol u desnima
 • Zapadanje hrane između zuba
 • Krvarenje prilikom pranja zuba
 • Povlačenje desni
 • Osjećaj stranog tijela između zuba
 • Kamenac tamne boje (subgingivalni kamenac)

Uzroci nastanka parodontalnog džepa

Parodontalni džep je prazan prostor između desni i zuba, u kojem se nagomilavaju bakterije. Bakterije napadaju tkivo oko korijena zuba, a to dovodi do njegovog uništenja i stvaranja praznine između zuba i desni. Parodontalni džepovi se postepeno proširuju ka vrhu korijena zuba i stvaraju mogućnost bakterijama da zahvate i okolnu kost.

Liječenje parodontalnih dzepova

Liječenje parodontalnih džepova zavisi od stadijuma u kojem se bolest nalazi. Kada se javlja samo upala desni, radi se uklanjanje zubnog plaka i kamenca, uz terapiju antibioticima radi zaustavljanja upalnog procesa.

Ako su već formirani parodontalni džepovi, radi se čišćenje ili kiretaža zubnih džepova. Tokom ove intervencije odstranjuje se izmijenjeno parodontalno tkivo. Uklanjaju se i eventualne anatomske nepravilnosti koje mogu doprinijeti ponovnom nastajanju džepova.

U težim slučajevima, kada je upala zahvatila i viličnu kost, neophodna je režanj operacija. Ova procedura uključuje podizanje desni i uklanjanje promjena, a ponekad i dodavanje vještačke kosti.

Čišćenje parodontalnih džepova u ordinaciji Filimanović

U ordinaciji Filimanović, naglasak je na preciznom i efikasnom liječenju parodontalnih džepova. Ukoliko je potrebno primjenjuje se tradicionalni hirurški pristup, dok laserske metode ne koristimo. Procedura čišćenja parodontalnih džepova podrazumijeva temeljnu analizu i tretman uz upotrebu savremene tehnologije. Tako garantujemo pacijentima siguran i efikasan put ka očuvanju oralnog zdravlja.

Često postavljana pitanja

Nisu svi parodontalni džepovi razlog za zabrinutost. Veličina parodontalnih džepova može varirati.

 • Džepovi od 1 do 3 mm smatraju se normalnim.
 • Džepovi od 4 do 5 mm ukazuju na rani ili blagi parodontitis.
 • Džepovi od 5 do 7 mm sugerišu na umjereni parodontitis.
 • Džepovi od 7 do 12 mm su napredni stadijum parodontitis

Kada je u pitanju rani stadijum bolesti potrebno je otprilike 2 do 3 nedelje. U slučaju naprednije faze bolesti neki pacijenti mogu se oporaviti za 5 do 8 nedelja. Veoma je bitno pridržavanje ljekarskih uputstava, kako bi oporavak trajao što kraće.

Čišćenje parodontalnih džepova može biti neprijatno, ali nije bolno. Ukoliko je potrebna hiruška intervencija, ona se obavlja u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolna. Nekoliko nedelja posle tretmana, opaža se smanjenje otoka desni, povratak ružičaste boje i zubno tkivo je čvršće.

Čišćenje parodontalnih džepova omogućava temeljno uklanjanje štetnih bakterija i naslaga koje doprinose parodontalnoj bolesti. Iako može biti neprijatna, posebno kod težih slučajeva, pravilno čišćenje džepova igra ključnu ulogu u sprečavanju daljeg napredovanja bolesti.

dr stomatologije Ivan Kečina
Odličan
Zasnovano na 140 recenzije
Alis Shadow
Alis Shadow
Thank you very much to the clinic for your work. And most importantly, for a good attitude towards clients! I recommend the clinic Dr Filimanović
Ksenija Dragovic
Ksenija Dragovic
Ljubaznost, profesionalnost i prijatna energija! Sve pohvale! 😁✨
Ja T
Ja T
Najbolji ❤️
Vladimir Popović
Vladimir Popović
Dr Slađana Filimanović i njen tim najbolji su izbor kada je u pitanju dentalno zdravlje i definitivno zaslužuju sve pohvale, bez imalo pretjerivanja. Profesionalizam, stručnost, perfekcionizam, higijena, posvećenost, ljubaznost, pozitivna energija, ljudski odnos i izvanredan pristup u svakom smislu. Sve to u krajnje lijepoj i prijatnoj atmosferi u kojoj se osjećate kao kod kuće. Kvalitetom se izdvajaju u odnosu na ostale i imaju apsolutno sve preporuke. S njima ne možete pogriješiti, učiniće da budete zdraviji, ljepši i samopouzdaniji, poboljšati vam kvalitet života, a eventualni strah od stomatologa eliminišu u roku od odmah. 🙂 "Dr Filimanović" - SIMPLY THE BEST!
Milijana Nisic
Milijana Nisic
Imam potrebu da zahvalim citavom timu ordinacije Filimanovic, posebno doktorici Sladjani i sestri Radi, na paznji, iskustvu i odlicnoj usluzi. Sve preporuke za najbolju uslugu sirom Crne Gore. Uvek cu vam doci iz Srbije jer vredi!
Ruzica Stojiljkovic
Ruzica Stojiljkovic
Mesto koje odiše harmonijom i tim koji nikada ne bih menjala. Ordinacija Filimanović kao sinonim za sigurnost i brigu. Dolazim iz Srbije kako bih uživala usluge doktorice Filimanović. Poverenje i stručnost nemaju cenu. Hvala na svemu! ❤️
Milena Mitrović
Milena Mitrović
Vec godinama Vas pacijent, tako ce i ostati. Vrhunska usluga i jos bolje osoblje. 😊
Hiizukohere
Hiizukohere
Sve preporuke.