MENI

Untitled design 6

Dječiji stomatolog Podgorica

Zdravi zubi kod djece preduslov su dobrog opšteg zdravstvenog stanja

ILI POZOVITE +382 67 013 067

Untitled design 6

Dječija i preventivna stomatologija

Dječija stomatologija predstavlja granu stomatologije koja se bavi prevencijom, dijagnozom i liječenjem bolesti, povreda i nepravilnosti zuba, vilica i usta u dječijem uzrastu.

Prevencija kao osnov zdravlja zuba i usne duplje.

Redovni kontrolni pregledi kod djece su ključ očuvanja zdravlja usne duplje i zuba, a samim tim i sprečavanja bolesti stomatognatnog sistema.

Prva posjeta stomatologu predlaže se sa nicanjem prvog mliječnog zuba, i od velikog je značaja kako bi se od malih nogu uspostavio kontakt doktora i malog pacijenta. Roditelji dobijaju savjete i upustva o pravilnom održavanju oralne higijene sa kojom se počinje u istom vremenskom periodu (nicanjem prvog mliječnog zuba).

Redovan dolazak na preglede najbolji je vid saradnje izmedju pacijenta i stomatologa, koji se zasniva na medjusobnom povjerenju, posvećenosti doktora i volji pacijenata (roditelja). Najmladji pacijenti se na taj nacin oslobađaju straha i pripremaju za eventualno kasnije potrebe intervencije.

Preventivni pregledi se zakazuju na 3 do 6 mjeseci.

Pravilno održavanje oralne higijene je od ključnog značaja jer se na taj način sprečava nastanak dentalnog plaka (mekih naslaga na zubima, bagatog bakterijama) odgovornog za nastanak karijesa i parodontopatije, najčešćih oboljenja.

zalivanje fisura

ZALIVANJE FISURA

Zalivanje fisura je jedna od preventivnih procedura kojom nastojimo spriječiti razvoj karijesa na novoizniklim trajnim zubima, obično između 5 i 10 godine. Fisure su pukotine tj. udubljenja na gornjoj površini bočih zuba, koja služi za žvakanje. To je toliko uzana i duboka pukotina, da u njega ne može da uđe vlakno četkice i često dolazi do zaglavljivanja i zadržavanja hrane te do stvaranja povoljnih uslova za razvoj bakterija i stvaranje karijesa. Procedura zalivanja fisura podrazumijeva ubacivanje više vrsta materijala kako bi se smanjila njihova dubina i spriječio nastanak karijesa, svi materijali su u osnovi neka vrste smole slične plombama. Čvrsto prijenjaju za gleđ gdje se uspješno zadržavaju više godina. 

Ova procedura se primjenjuje kako na stalnim, tako i na mliječnim bočnim zubima.

Intervencija je potpuno bezbolna i prijatna za djecu, u prosjeku traje 10-ak minuta po zubu, i najčešće se izvodi nakon poliranja.

fluorozacija

FLUORIZACIJA

Fluorizacija zuba je procedura premazivanja mliječnih i trajnih zuba djece pastom ili gelovima na bazi fluora.

Fluor štiti površinski sloj zuba tj. gleđ od kiselina koje luče bakterije u usnoj duplji i na taj način sprečava nastanka karijesa.

Fluorizacija je potpuno bezbolan postupak. Na ovaj način smanjuje se rizik od nastanka karijesa, najefikasnije u periodu razvoja zuba. Takođe većina pasti za zube sadrži fluor, čija je koncentracija strogo propisana, te je prilikom kupovine potrebno obratiti pažnju za koji je uzrast namijenjena.

Uklanjanje mekih naslaga-kamenca

UKLANJANJE MEKIH NASLAGA

Uklanjanje mekih naslaga i kamenca je jedna od najbitnijih mjera preventive u stomatologiji, koja spriječava nastanak parodontopatije. Meke naslage na zubima se stvaraju nepsrestano u ustima i ako ih ne odstranimo, one prethode stvaranju tvrdih naslaga tj. zubnog kamenca i tako postaju opasne za zube i desni. Procedura za uklanjanje mekih naslaga i svih pigmentacija sa površine zuba je poliranje zuba. Meke naslage se uklanjaju posebnom pastom i odgovarajućom četkicom za zube a pigmentacija se uklanja mehaničkim sredstvima. Taloženjem raznih pigmenata na zube dolazi do njihovog potamnjivanja (kafa, duvan, gazirana pića itd.). Neophodno je da se ove naslage uklanjaju redovnom posjetom kod stomatologa.

Untitled design 8

Očekujemo Vas uskoro

Jeste li spremni da zakažete BESPLATAN pregled? Kontaktirajte nas online ili pozivom na broj +382 67 013 067.