MENI

Uklanjanje kamenca na zubima Podgorica

Ništa nije privlačnije od blistavog osmjeha, koji je odraz brige o higijeni i zdravlju. Bijeli i zdravi zubi su simbol pažnje prema sebi. Stomatološka procedura uklanjanja kamenca koristi ultrazvučni aparat kako bi efikasno eliminisala čvrste naslage i mrlje sa zuba. Pored estetskog aspekta, zubni kamenac može ozbiljno narušiti oralno zdravlje, a i postavlja temelj za razne bolesti.

uklanjanje kamenca na zubima sa ultrazvucnim aparatom

Šta je zubni kamenac?

Zubni kamenac nastaje kada se minerali iz pljuvačke talože na zubni plak i formiraju tvrde naslage. Boja zubnog kamenca varira od bijele do tamno žućkaste, a obično ga nema na mliječnim zubima. Pretežno se javlja na unutrašnjim površinama donjih prednjih zuba i spoljašnjim površinama gornjih bočnih zuba, gdje prisutni izvodni kanali pljuvačnih žlijezda ubrzavaju mineralizaciju i očvršćivanje.

Uklanjanje zubnog kamenca je najbitnija stavka preventive u stomatologiji jer spriječava jedno od najtežih oboljenjana – parodontopatije.

Kako nastaje kamenac na zubima?

Zubni kamenac je mineralizovani oblik dentalnog plaka i formira se kada se mineralne soli talože u dentalni plak, pri čemu većina minerala potiče iz pljuvačke. Proces nastanka zubnog kamenca zavisi od sastava pljuvačke, pH vrednosti pljuvačke, oralne higijene, i stanja koje otežava fiziološko samočišćenje, kao što su loše održavani zubi i neadekvatne plombe.

Kako ukloniti kamenac na zubima?

Uklanjanje zubnog kamenca je procedura koja se obavlja isključivo u stomatološkoj ordinaciji pod nadzorom stručnjaka. Nema efikasnog načina da se zubni kamenac ukloni samostalno. Iako se na internetu može pronaći mnogo savjeta čišćenje kamenca, nijedan od njih nije naučno potvrđen kao bezbjedan i efikasan za zdravlje vaših zuba.

U ordinaciji Filimanović, pružamo efikasno uklanjanje kamenca sa zuba, koristeći najmodernije tehnike i instrumente.

Čišćenje kamenca ultrazvukom

Čišćenje kamenca ultrazvukom se zasniva na korišćenju specijalnog ultrazvučnog instrumenta. Ovaj instrument kombinuje pritisak vode i oscilacije kako bi efikasno uklonio zubni kamenac, dentalni plak i pigmentaciju.

Ovi aparati su apsolutno sigurni, međutim, zbog njihove prirode, ne preporučuje se primjena ove metode kod pacijenata sa pacemakerom, malom djecom ili pacijentima sa zubnim implantatom.

Pjeskiranje zuba

Pjeskiranje zuba je metoda za uklanjanje tragova pigmentacije zuba. Svakodnevna konzumacija obojene hrane, pića i duvana može ostaviti neželjene pigmente na površini zuba. Ovo je jednostavna procedura koja omogućava vraćanje sjaja vašim zubima. Saznajte više o pjeskiranju zuba.

Čišćenje kamenca sa zuba u ordinaciji Filimanovic – cijena

Naša cijena za kompletno uklanjanje kamenca i pjeskiranje iznosi 40 eura, dok je cijena za uklanjanje kamenca bez pjeskiranja 30 eura. 

Često postavljana pitanja

Uklanjanje kamenca je potpuno bezopasna intervencija koja neće oštetiti vaše zube. Ovo je jedna od najčešćih zabluda koje čujemo u vezi s uklanjanjem kamenca sa zuba. Skidanje zubnog kamenca ne može oštetiti zubnu gleđ. Proces uklanjanja kamenca se pažljivo izvodi, uz pomoć posebnih instrumenata koji ne štete zubima. Redovno uklanjanje kamenca je veoma važno za održavanje oralnog zdravlja.

Uobičajena praksa je da se kamenac uklanja svakih šest meseci, osim u slučaju veoma izražene parodontopatije ili ako postoje predispozicije za često nakupljanje kamenca. U tim situacijama, preporučuje se češća intervencija, na 3 do 4 mjeseca.

Preporučujemo vam da uz pravilno pranje zuba koristite konac za zube u prednjoj regiji tj sjekutićima i očnjacima, a u bočnoj regiji tj. kutnjacima i pretkutnjacima interdentalne četkice. Veliki je procenat hrane koja se lijepi za zube i koja zajedno sa bakterijama pravi plak na zubima, pa osim kamenca možete imati problem i sa karijesom, što zahtijeva temeljniji pristup.

Skidanje kamenca se ne smatra invazivnom stomatološkom intervencijom i obično ne bi trebalo da izaziva bol. Neki pacijenti smatraju da je proces veoma prijatan, dok se drugi žale na osetljivost u predjelu vratova zuba tokom uklanjanja kamenca. Dakle, osjećaj tokom uklanjanja kamenca je vrlo individualan i može varirati kod svakog pacijenta. U slučaju da bol ne želite da osjetite, daćemo vam lokalnu anesteziju.

Neuklanjanje zubnog kamenca može povećati podložnost zuba parodontopatiji i zapaljenju desni. Kamenac je idealno stanište za bakterije koje izazivaju upalu desni, što može rezultirati razvojem karijesa na zubima izmedju ostalog.

Ovaj postupak je od suštinske važnosti jer zubni kamenac može uzrokovati brojne probleme, uključujući gingivitis, parodontitis i loš zadah. Nemojte zanemarivati vaš osmjeh i redovno posećujte stomatologa.

dr stomatologije Ivan Kečina
Odličan
Zasnovano na 140 recenzije
Alis Shadow
Alis Shadow
Thank you very much to the clinic for your work. And most importantly, for a good attitude towards clients! I recommend the clinic Dr Filimanović
Ksenija Dragovic
Ksenija Dragovic
Ljubaznost, profesionalnost i prijatna energija! Sve pohvale! 😁✨
Ja T
Ja T
Najbolji ❤️
Vladimir Popović
Vladimir Popović
Dr Slađana Filimanović i njen tim najbolji su izbor kada je u pitanju dentalno zdravlje i definitivno zaslužuju sve pohvale, bez imalo pretjerivanja. Profesionalizam, stručnost, perfekcionizam, higijena, posvećenost, ljubaznost, pozitivna energija, ljudski odnos i izvanredan pristup u svakom smislu. Sve to u krajnje lijepoj i prijatnoj atmosferi u kojoj se osjećate kao kod kuće. Kvalitetom se izdvajaju u odnosu na ostale i imaju apsolutno sve preporuke. S njima ne možete pogriješiti, učiniće da budete zdraviji, ljepši i samopouzdaniji, poboljšati vam kvalitet života, a eventualni strah od stomatologa eliminišu u roku od odmah. 🙂 "Dr Filimanović" - SIMPLY THE BEST!
Milijana Nisic
Milijana Nisic
Imam potrebu da zahvalim citavom timu ordinacije Filimanovic, posebno doktorici Sladjani i sestri Radi, na paznji, iskustvu i odlicnoj usluzi. Sve preporuke za najbolju uslugu sirom Crne Gore. Uvek cu vam doci iz Srbije jer vredi!
Ruzica Stojiljkovic
Ruzica Stojiljkovic
Mesto koje odiše harmonijom i tim koji nikada ne bih menjala. Ordinacija Filimanović kao sinonim za sigurnost i brigu. Dolazim iz Srbije kako bih uživala usluge doktorice Filimanović. Poverenje i stručnost nemaju cenu. Hvala na svemu! ❤️
Milena Mitrović
Milena Mitrović
Vec godinama Vas pacijent, tako ce i ostati. Vrhunska usluga i jos bolje osoblje. 😊
Hiizukohere
Hiizukohere
Sve preporuke.