MENI

Keramičke fasete / Viniri Podgorica

Untitled design 22

Prirodan izgled & Pelijep osmjeh

Nezadovoljni ste izgledom svog osmjeha? Keramičke fasete su odlično estetstko rješenje i vraćaju samopouzdanje! Fasete su tanke keramičke ljuskice koje poboljšavaju oblik, boju, dužinu ili veličinu zuba.

Većina onih osmjeha sa televizije ili iz raznih časopisa koji zrače izgledom, svoj savršeni osmjeh dobili su upravo uz pomoć vinira / faseta.

Zbog njihovog prirodnog izgleda i niza impresivnih funkcija, popularnost vinira u Podgorici i širom Crne Gore dramatično je porasla.

Zakažite konsultacije sa našim stomatolozima danas pozivom na (+382)-67-013-067. Potrudićemo se da dobijete najbolje rezultate.

Šta su keramičke fasete ili viniri?

Viniri ili keramičke fasete predstavljaju tip protetske nadoknade koji se postavlja na prednju stranu zuba dok zadnja strana ostaje nezbrušena, za razliku od krunica gdje je zub zbrušen u cjelosti.

Fasete se mogu postavljati samo na prirodnim zubima, idealno su rješenje za postizanje estetskog rezultata bez redukovanja zubne supstance.

Međutim, za ovakvu protetsku nadoknadu neophodan je zdrav zub sa dobrom prognozom, dok se krunicom može rekonstruisati zub i u slučajevima većeg ili potpunog nedostatka kruničnog dijela zubne supstance, kada je sačuvan samo korijen zuba.

Kada se izrađuju zubne fasete?

  • kada je zub polomljen, okrnjen ili istrošen
  • kada postoji razmak između zuba;
  • kada su zubi neujednačeni ili nepravilnog oblika
  • kada se boja zuba ne može korigovati izbjlejivanjem
  • kada se želi postići Hollywood smile

Keramičke fasete - Cijena

Cijena keramičkih faseta (vinira) u našoj ordinaciji Dr Filimanović je zanemarljiva u poređenju sa povećanjem vašeg samopouzdanja i samopoštovanja. Zubna faseta košta 250 €, a to je cijena koja je izvjesno veća od kompozitnih faseta. Međutim, imajući u vidu izdržljivost i rok trajanja, na duže staze, možemo reći da su keramičke fasete bolji izbor.

Najčeća pitanja o kremičkim fasetama

Koliko traju fasete?

Uz dobru oralnu higijenu prosječan vijek trajanja faseta je između 10-15 godina.

Da li se oštećuje zub pri izradi vinira?

Za razliku od krunica kod kojih je neophodno izbrusiti cijelu površinu zuba, kod faseta – brušenja ili nema (non-prep fasete) ili je ono minimalno. One maksimalno čuvaju zubnu supstancu za razliku od svih drugih zubnih nadoknada.

Da li je bolna ugradnja faseta?

Nije, brušenje zuba je minimalno, te stoga i bezbolno. Ipak rutinski dajemo anesteziju kako ne bi bilo mogućih senzacija a i da bi i vama i nama bilo maksimalno komforno.

 
Koje vrste faseta postoje?

Postoje kompozitne i keramičke fasete. 

Kompozitne fasete se ne razlikuju puno od kompozitne (bijele) plombe. Ovaj materijal nije jednako postojan kao porculan od koga se prave keramičke fasete, zahtijeva da bude u debljem sloju, tj potrebno je više izbrusiti zub da bi se one postavile a estetski rezultat je vrlo upitan.

Stoga kompozitne fasete ne preporučujemo pacijentima kada postoji indikacija za izradu keramičkih faseta.