MENI

Liječenje paradentoze Podgorica

Parodontopatija, često neispravno nazivana “paradentoza”, je progresivno oboljenje potpornih struktura zuba. Ova bolest ne može da se izliječi, ali može da se zaustavi dalji napredak adekvatnim liječenjem.

Parodontoza, parodontitis ili parodontopatija, svi ovi izrazi su sinonimi za istu bolest. Mada, kada se pojave alarmantni znakovi, nije ni bitan tačan naziv. Ne čekajte da se stanje pogorša, već saznajte kako da spriječite i liječite ovu bolest!

ilustracija periodontitis (parodontitis), na slici je ilustrovan zub i oko njega upalni proces desni

Šta je parodontitis (periodontitis)?

Parodontitis, parodontoza ili ako želite latinski izraz, onda “periodontitis”, je zapaljenje parodontalnih tkiva, prvenstveno desni, a zatim kostiju i parodontnih ligamenata.

Ukoliko se blagi oblik zapaljenja desni, poznat kao gingivitis, ne liječi na vrijeme, infekcija prodire ispod površine zuba i oštećuje meka tkiva oko zuba. Ovo može dovesti do ozbiljnih stomatoloških problema i gubitka zuba.

Koji su simptomi paradentoze?

Paradentoza se manifestuje simptomima kao što su:

 • Otečene ili osijetljive desni

 • Promjena boje desni

 • Krvarenje desni

 • Loš zadah

 • Bol prilikom žvakanja

 • Pojava gnoja između zuba

 • Povlačenje desni

 • Promjene u položaju zuba prilikom zagriz

Kako se liječi paradentoza u ordinaciji Filimanović?

Stomatološka ordinacija dr Filimanović pruža dentalnu njegu sa fokusom na dijagnostiku i liječenje paradentoze. Uz najnovije tehnologije i metode, naš cilj je da zaustavimo napredovanje parodontoze. Zakažite BESPLATAN pregled i dugoročno očuvajte svoje oralno zdravlje.

Kako izgleda procedura liječenja parodontopatije?

U početnom stadijumu parodontopatije uklanjaju se meke i čvrste naslage sa površine zuba i sa teško dostupnih područja.

Ukoliko se radi o uznapredovaloj fazi, neophodno je sprovesti kiretažu zuba. Ova procedura je bezbolna i izvodi se u lokalnoj anesteziji.

Kombinacija hiruških tretmana, redovnog odlaska na stomatološke preglede i održavanje oralne higijene, povećava šanse za zaustavljanje parodontopatije.

Koje su posledice upale desni?

Neliječena upala desni može imati ozbiljne posledice, jer prerasta u stanje poznato kao parodontitis. Ova ozbiljnija faza bolesti desni može dovesti do gubitka zuba. Prema nekim istraživanjima, bakterije koje su odgovorne za upalu desni, ako dospiju u krvotok putem desni, mogu potencijalno uticati na srce, pluća i druge dijelove tijela, mada je potrebno više studija za potvrdu ove veze.

Često postavljana pitanja

Zubni plak sadrži razne bakterije i jedan su od glavnih uzročnika parodontalnih bolesti. Loše higijenske navike nisu jedini razlog za razvoj bolesti.

Faktori rizika su i:

 • pušenje,
 • dijabetes,
 • autoimune bolesti,
 • hormonalne promjene (kao što su pubertet, trudnoća, i menopauza),
 • stres,
 • genetika,
 • bolesti srca.

 

Ishrana siromašna vitaminima i mineralima, uključujući nedostatak vitamina C, takođe može povećati rizik od upalnih procesa u organizmu, uključujući upalu desni

Bakterije koje dovode do parodontitisa mogu ući u krvotok i uticati na cijeli organizam. Pored gubitka zuba, može da izazove:

 • respiratorne probleme,
 • artritis,
 • probleme sa kontrolisanjem nivoa šećera u krvi kod dijabetičara
 • i koronarnu bolest.

Za prevenciju parodontoze neophodna je redovna oralna higijena, zatim redovno čišćenje parodontalnih džepova i redovno uklanjanje kamenca. Takođe, izbjegavanje pušenja i uravnotežena ishrana pomažu u spriječavanju parodontoze.

Briga o zubima bi trebala da bude vaša svakodnevna rutina. Ovo je najjednostavniji savijet za očuvanje vašeg osmijeha, jer je on znak brige o sebi. Vaš osmijeh je vrijedan pažnje!

dr stomatologije Sladjana Filimanovic
Odličan
Zasnovano na 140 recenzije
Alis Shadow
Alis Shadow
Thank you very much to the clinic for your work. And most importantly, for a good attitude towards clients! I recommend the clinic Dr Filimanović
Ksenija Dragovic
Ksenija Dragovic
Ljubaznost, profesionalnost i prijatna energija! Sve pohvale! 😁✨
Ja T
Ja T
Najbolji ❤️
Vladimir Popović
Vladimir Popović
Dr Slađana Filimanović i njen tim najbolji su izbor kada je u pitanju dentalno zdravlje i definitivno zaslužuju sve pohvale, bez imalo pretjerivanja. Profesionalizam, stručnost, perfekcionizam, higijena, posvećenost, ljubaznost, pozitivna energija, ljudski odnos i izvanredan pristup u svakom smislu. Sve to u krajnje lijepoj i prijatnoj atmosferi u kojoj se osjećate kao kod kuće. Kvalitetom se izdvajaju u odnosu na ostale i imaju apsolutno sve preporuke. S njima ne možete pogriješiti, učiniće da budete zdraviji, ljepši i samopouzdaniji, poboljšati vam kvalitet života, a eventualni strah od stomatologa eliminišu u roku od odmah. 🙂 "Dr Filimanović" - SIMPLY THE BEST!
Milijana Nisic
Milijana Nisic
Imam potrebu da zahvalim citavom timu ordinacije Filimanovic, posebno doktorici Sladjani i sestri Radi, na paznji, iskustvu i odlicnoj usluzi. Sve preporuke za najbolju uslugu sirom Crne Gore. Uvek cu vam doci iz Srbije jer vredi!
Ruzica Stojiljkovic
Ruzica Stojiljkovic
Mesto koje odiše harmonijom i tim koji nikada ne bih menjala. Ordinacija Filimanović kao sinonim za sigurnost i brigu. Dolazim iz Srbije kako bih uživala usluge doktorice Filimanović. Poverenje i stručnost nemaju cenu. Hvala na svemu! ❤️
Milena Mitrović
Milena Mitrović
Vec godinama Vas pacijent, tako ce i ostati. Vrhunska usluga i jos bolje osoblje. 😊
Hiizukohere
Hiizukohere
Sve preporuke.